A szükségből fakadó tett és gondolatok bősége

Jó, hogy Thomas Mann leírta, hogy Mózes ember volt, s nem szent. A Biblia szerint szent volt, mert csodát tett. A könyv szerint ember volt és a csodák pedig nem voltak csodák, csak annak látszódtak.
Én így még nem ismertem ezt a Mózest. Tengert választott szét, meg a tízparancsolat, meg a zsidók kivezetése Egyiptomból. Ezt tudtam. De itt nem tud beszélni, fenyeget, fél valamitől, mintha ember lenne, s nem csodát tevő. Nem is tett csodákat? A könyv szerint nem.

Én vallásos vagyok és sokat olvastam Mózesről. Ez a könyv egy másik Mózest mutatott meg és csalódtam a könyvben. Mózes nem ilyen volt, Mózes népet vezetett a rabságból a szabadságba, Mózes hős volt. Nekem is van hőstettem, amikor kimentettem a Dunából egy kutyát, amelyik korábban megharapott. Amikor láttam, hogy nem tud kiúszni és nyüszített, kihajoltam a csónakból és kihúztam a vízből. Féltem, hogy újra megharap, de nem harapott meg.

Nyaralás
                                                                      Nyaralás

Nekem a legnehezebb döntésem akkor volt, amikor elmehettem volna egyedül nyaralni, mert a család együtt nem mehetett. Nagyon vártam ezt a nyaralást, de kiderült, hogy nincs rá elég pénz. Apáék azt mondták, hogy elmehetek, mert azt ki tudják fizetni, tudták, hogy nagyon el akartam menni. Én azonban nem mentem, mert együtt akartam lenni a családdal. Nagyon rosszul éreztem magam, mert annyira el akartam menni, de apáék nélkül még rosszabb lett volna.

Témafelelős: Gellén Zsolt

Author: Szitt Zsolt