„Rádiózz, interjúzz, alkoss véleményt és vond be diáktársaidat is a párbeszédbe!”

Indulj a Diák rEPorters versenyen és nyerj a csapatoddal egy brüsszeli utat!

logo_drAz Európai Parlament támogatásával a Prime Time Marketing Kft. „Rádiózz, interjúzz, alkoss véleményt és vond be diáktársaidat is a párbeszédbe!” jeligével országos pályázatot hirdet minden olyan középiskolás diák, iskolarádió-, és iskolaújság szerkesztő számára, akit érdekel a média és szívesen formálná társai véleményét az Európai Unióról.

A verseny első fordulójában a pályázóknak egy olyan, az Európai Parlament által is tárgyalt témát (a témák részletes leírása és az azok feldolgozását segítő háttéranyagok hamarosan elérhetőek lesznek a „Készülj fel” menüpont alatt) kell feldolgozniuk, ami közvetlenül érinti vagy érdekli az iskola diákjainak többségét. A sikeres pályázók széles körű vitát, párbeszédet indítanak a témában, melyhez bármilyen kommunikációs felületet és eszközt felhasználhatnak: iskolaújságban közölt cikkeket, iskolarádióba készített rövid interjúkat, a középiskola weboldalán/Facebook oldalán/blogoldalán indított beszélgetéseket, Youtube csatornára feltöltött videókat, helyi lapban megjelenő tudósításokat, az iskolaújság Facebook, Twitter vagy egyéb közösségi média aktivitásait. Minél több csatornán zajlik a kommunikáció az iskola falain belül és azon kívül is, minél több diák és/vagy tanár beszél a témáról és ad hangot a véleményének valamilyen felületen, annál nagyobb az esély a győzelemre!

Az első fordulóban Magyarország 7 régiójából egy-egy győztest választunk. A regionális győztes szerkesztőségek (csapatok) kiválasztása a pályázatra beküldött cikkek, interjúk, közösségi aktivitások, videók mennyisége és minősége, valamint a bevont diákok száma alapján történik.

A 7 győztes csapat tagjai (csapatonként 3 fő+1 kísérő tanár) 2015 decemberében részt vesznek egy budapesti médiatréningen, ahol a videóvágástól az interjúkészítésig, a közösségi média használatától a tudósítások megírásáig minden fortélyt elsajátíthatnak a szakma nagyjaitól.

Az első forduló nyerteseinek, vagyis a regionális győztes szerkesztőségek (csapatok) iskolájában egy egész napos, minden diákot megmozgató, versenyekkel teletűzdelt európai uniós tematikájú iskolanapot szervezünk (az iskola részéről anyagi hozzájárulásra nincsen szükség). Az iskolanapon az osztályok értékes nyereményekért versenyeznek, míg a diák rEPorterek beharangozzák az eseményt, tudósítanak róla, interjúkat készítenek a résztvevőkkel.

FORRÁS

Author: Irén Halász-Hunfalvi