Vétkesek közt cinkos, aki néma

Ma azért nehéz prófétának lenni, mert az emberek agresszívak és közömbösek. Segíteni másokon jó érzés és örömöt okoz. Ma azért nehéz, mert nem bízunk meg az idegen emberekben. Jobb adni, mint kapni. Ha valakinek segítesz, akkor azt majd visszakapod valamilyen formában az élettől.

Nem tudom milyen lehet nagy hatalmi embernek lenni. Jó lehet olyan személynek lenni, aki nagy hatással van a többiekre. Sokan, akik ebben a helyzetben vannak viszont vagy nem élnek vagy visszaélnek a helyzetükkel. Nem arra használják, ami helyes, pl. megítél másokat, akik valamiben különböznek tőle. de van olyan is, aki jóra biztat másokat. Vannak gátak is, amik visszatarthatnak, pl. mit fognak gondolni rólunk a többiek? Van, aki cselekedhetne, de nem teszi, pl. arra vár, hogy más cselekedne helyette.

Mikor segítettem a fiúnak a kasszánál, először kicsit rosszul éreztem magam. Úgy éreztem, hogy kellemetlen szituációba hoztam őt. Igazából utána ő megköszönte, de az elején nem akarta elfogadni és örült, hogy segítettem.

Sokan vannak, akiknek nincs is telefonjuk és mégis megvannak. Rengetegen vannak, akik a saját problémájukat nagyobbra tartják, mint a másokét. Ezen talán kellene változtatni.

Jó érzés volt ajándékot adni szegény gyerekeknek. Így örömet lehetett szerezni nekik. Ma azért lehet nehéz prófétának lenni, mert sok ember arra hivatkozik, hogy majd más segít, illetve elvégzi helyette a feladatot. Vannak olyanok, akik azért nem segítenek, mert félnek, hogy rosszabb lesz az, amibe belekezdenének.

Mobil
A menő telefonom…

Könnyű segíteni valakin, ha ott a lehetőség, de vannak, akik ezzel nem élnek (persze tisztelet a kivételnek). Engem személy szerint nem érdekel, hogy hányan látják, kinek mit segítek. Szeretem, ha ez a dolog lehetőleg köztünk marad. Ha valaki kérdezi, hogy szoktam segíteni másoknak, elmondom mit teszek, de nem dicsekszem vele. Úgy gondolom, hogy mindig lesznek olyanok, akiknek szükségük van valamire, de vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen is az, amikor valakinek igazán szüksége van valakire vagy valamire… Sokan sírnak, szomorkodnak az miatt, hogy esetleg nem kap egy jobb telefont karácsonyra. Találkoztam olyannal, akinek egy nagyon jó telefonja van, de mindig panaszkodott, hogy neki az újabb változat kell. És neki igenis szüksége van arra a telóra… És igen, például vegyük őt: nincs tisztában azzal, mi a szükség. Ha ő egy olyan fiú lenne, akinek nincs telefonja és nincs is pénze rá, akkor igen, szüksége van rá, de folyton csak dicsekszik azzal, hogy milyen jó és menő telefonja van.

Van olyan, hogyha valaki segít egy emberen, akkor elvárja, hogy neki is segítsen az az ember. Ezek közül van, aki többször is elvárja, hogy segítsenek neki mindenben. Még abban is, amit maga meg tudna csinálni. Vannak, akik önzetlenül cselekednek jót és nem várnak cserébe semmit. (Ebből talán kevesebb van.) A bántalmazásoknál is van, hogy valaki látja az egészet, de nem segít annak, akit bántanak.

Az, amikor valami jót teszel a társadalomba, benned jó érzést kelt, és abban is, akivel vagy akikkel teszed, de a kívülálló embereket nem, vagy csak nagyon nehezen fogod rávenni, hogy ők is úgy cselekedjenek, mert nem érzik ezt kötelességüknek. Nagyon nehéz olyan mértékű dolgot tenni, ami sok embert meg tud mozgatni. Mi, átlagos emberek ezt nem is tudjuk elérni, hogy megmozgassunk sok embert. Erre kellenének olyanok, akiknek megy, a népszerűséget úgy használja fel, ahogy azt kéri. De ezekből az emberekből nagyon kevés van a világban.

Mostanában nehéz hősnek lenni, mivel az emberek közömbösen állnak a dologhoz. sok felnőtt sajnos ilyen példát vetít a fiatalabb generációnak, így nehéz eldöntenünk magunktól, hogy valóban mi is a helyes döntés egyes helyzetekben.

A mai világban sok ember visszaélhet a hatalmával, ami egy nem jó példa, mert rossz irányba sodorhat. Minél nagyobb és befolyásoló ez a hatalom, annál nehezebben tudjuk eldönteni, hogy vajon mi is a helyes irány. Pedig olyan egyszerű dolgokkal is szebbé tudjuk tenni a világunkat és boldoggá tenni az embereket. Például kidobom a szemetet, egy kedves szó, meglátogatok egy rég nem látott ismerőst. a jó cselekedés a személyiségünket is formálja. Nem mindegy, hogy negatív vagy pozitív érzelmekkel vagyok teli. Az a cél, hogy másoknak és magadnak boldogságot okozz. Nem kell megváltanod a világot!

Az érzés, amikor megcsináltad, jó volt. Jót csinálni jó, mert így másnak is jót teszel. Ugyanis, mikor neked jót csinálnak, akkor azt te is élvezed. Nekem sem volt semmi gát, mikor megcsináltam.

A mai nagy hatalmú emberekben nehéz megbízni és elhinni, amit mondanak.
Az embereken nem szeretünk segíteni, mert az teherrel jár és felelősséggel.
Az emberek jobban segítenek másokon, ha már előtte valaki segített neki.
Ha valakinek segítesz az jó dolog és jó érzés neked is és annak, akinek segítettél.

Átadni a helyet a buszon
Átadni a helyet a buszon

Mikor a bátyám megkért, hogy segítsek neki megírni a játékához tartozó történetet, amit házinak kapott az egyetemen, először nem nagyon volt kedvem hozzá, de mivel szeretek sztorikat írni, úgy gondoltam belevágok. Bár még csak nemrég kezdtem, már most nagyon jól esik tudni, hogy valamivel hozzásegítettem a sikeréhez. De egy ismeretlen embernél egészen más a helyzet. A tesómnak bármikor segítek, bármiben, de ha egy másik ember hirtelen jut bajba, vagy valami gondja van, akkor csak egyetlen lehetőség van a segítségére sietni. Többször volt már, hogy átadtam a helyemet a buszon egy idős embernek vagy kisgyerekeknek, és olyankor is mindig nagy öröm tölt el, hogy valami nagyon jót tehettem – még ha elég kicsi.

Témafelelős: Halász-Hunfalvi Irén

Author: Szitt Zsolt